Nuoret vihaiset miehet

Muutama pakollinen lause alkuun Vasemmiston vaalituloksesta. Puolue pärjäsi oikein hyvin isoissa yliopistokaupungeissa, mutta muutamaa muuta lisäpaikkaa huolimatta tulokset kehyskunnissa, keskisuurissa kaupungeissa ja syrjemmällä olivat joko heikkoja tai surkeita.

Yksi asia joka pisti silmään oli erityisesti nuorten miesten heikko menestys. Toki muutamia nuoria miehiä meni läpi sekä isoissa yliopistokaupungeissa, että pienissä- ja keskisuurissa kaupungeissa. Kokonaisuutena kuitenkin nuorten miesten tulokset olivat heikonpuoleisia.

Mitkä olivat sitten syyt sille, että nuorten miesten esiintulo jäi jälleen kerran vaisuksi ja yliopistokaupunkien vaalivoitoissakin suurimmat äänimäärät ja haravat olivat jälleen kerran nuoria naisia? Vaikea kysymys, mutta muutaman teorian osaamme tähän esittää.

  1. Vasemmistolaisen miesliikkeen puute

Nuorten miesten rooli Vihreissä on huomattavasti näkyvämpi kuin Vasemmistoliitossa. Yksi syy tälle voi olla se, että Vihreät perustivat Vihreän Miesliikkeen jo yli 10 vuotta sitten ajamaan tasa-arvoa ja nostamaan esiin miesten tasa-arvoon liittyviä ongelmia. Ongelmia joita nuoret miehet joutuvat tänä päivänä paljon kohtaamaan kuten esimerkiksi syrjäytyminen.

Vasemmistoliitto on toki aikoinaan pioneerina ollut laatimassa miesohjelmaa, mutta nykyjään varsinaista miesliikettä puolueessa ei ole nostamassa esiin miesliikkeen asioita tai nuoria miesehdokkaita. Olisiko viimein aika perustaa myös vasemmistomiehet vasemmistonaisten rinnalle?

  1. Saavatko nuoret miehet tarpeeksi valmiuksia politiikan tosipeleihin?

Politiikan kentällä toiminen vaatii tietynlaista kovuutta ja vahvaa luonnetta. Saako nuori mies varmasti Vasemmistoliitolta ja/tai Vasemmistonuorilta sellaisen poliittisen kasvatuksen, että hän kykenee tekemään politiikkaa? Väistämisvelvollisuudet ja tilan antamiset voivat toimia myös lopulta itseään vastaan ja tehdä pientä lovea poliittisessa kasvussa. Kykeneekö liian mukava mies taistelemaan tosissaan valtuustossa isompien puolueiden kovaksi keitettyjä konkareita vastaan tiukoissa asiakysymyksissä?

  1. Työläistaustaisten miesten edustus

Nuoria duunareita meni läpi jälleen hyvin vähän. Kuka edustaa nuorta duunaria valtuustoissa jos nuoret duunarit eivät pääse Vasemmiston listalta läpi ja mikä motivoi tulevaisuudessa heitä edes yrittämään läpipääsyä Vasemmiston listalta? Tähän kysymykseen emme osaa suoraa vastausta sanoa, mutta kyseessä on merkittävä ongelma puolueen kannatuksen kannalta nimenomaan isojen yliopistokaupunkien ulkopuolella, jonka ratkaisuun pitäisi käyttää paljon resursseja.

Onko sinulla mielessä teoria asiaan liittyen tai haluatko kirjoittaa vastineen? Verkkolehtemme ottaa palautetta vastaan osoitteessa toimitus@kahle.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *