Shamaanin kirous ja Yhdysvallat

Kaikki tietävät sarvipäisen shamaanin. Nimellä ”Q-Shamaani” tunnettu Jake Angeli, työtön arizonalainen näyttelijä, oli päätynyt Washington DC:hen mielenosoitusta varten. Osana sekalaista väkijoukkoa hän kuunteli puhetta, jota piti Donald Trump, vastikään vaalit hävinnyt presidentti, joka oli siitä asti puhkunut joutuneensa vaalihuijauksen kohteeksi. Mielenosoittajat, Angeli mukaan lukien, olivat samaa mieltä.

Nyt, 6. tammikuuta 2021, presidentinvaalien tulosta oltiin virallisesti vahvistamassa. Avainasemassa oli Trumpin tähän asti lojaali varapresidentti Mike Pence, jonka Trump odotti toimivan sen eteen, että vaalien tulos hylättäisiin. Pidettyään mielenosoittajille palopuheen, jossa tämä haukkui eri hahmoja Oprah Winfreystä Hillary Clintoniin ja vaati Penceä toimimaan, Trump lopulta usutti kannattajansa marssimaan – sanojensa mukaan rauhanomaisesti – Capitol-kukkulalle, Yhdysvaltain kongressin luo.

Rauhanomaisuus oli kaukana, kun mielenosoittajat tunkeutuivat Capitol-kukkulalle sisälle. Lukuisat amerikkalaiset poliitikot olivat ainakin lähellä radikaalien mielenosoittajien, joista osa huusi Mike Pencen hirttämistä ja monet olivat aseistettuja, käsiin joutumista. Sillä välin kuin Angeli keskittyi näyttelijän ammatille sopivaan kuvaposeeraamiseen, järjestäytyneiden äärioikeistolaisten ryhmien jäsenet tappoivat poliisin, pieksivät toisen henkihieveriin, ja varastivat mm. kongressin puheenjohtaja Nancy Pelosin salattuja tietoja sisältävän kannettavan, yrittäen väitteiden mukaan myydä sen venäläisille. Angelinkaan toiminta ei ollut vain meemeilyä. Oikeusistuimet tutkivat nyt väitettä, että shamaanin tarkoituksena olisi ollut väkivalta Penceä kohtaan. Paljon tutkittavaa ja epäselvyyksiä mielenosoituksessa onkin.

Oliko kyseessä vallankaappaus? Ainakin kongressin valtaajat tuntuivat uskovan, että kunhan he vain menevät kongressitaloon, tapahtuu jotain, Trump pysyy vallassa ja tekee Amerikasta jälleen mahtavan ja heidän elämästään parempaa. Trump ei tehnyt niin. Trumpilla oli tapahtuneen jälkeen silminnähden vaikeuksia päättää, miten reagoida. Tämä ensin kyllä pyysi mielenosoittajia menemään kotiin, mutta sanoi myös rakastavansa näitä.

Myöhemmässä viestissä – yhdessä viimeisistä ennen Twitteristä poistamistaan, Trump sanoi että kongressissa tapahtuneet asiat olivat hirveitä. Tämän jälkeen presidentiltä ei ole paljon reaktioita tullut, mihin toki vaikuttaa Twitteristä poistaminen, mutta joidenkin raporttien mukaan tämä syyttää toimista Antifata. Protestien omituisin sivujuonne on ollut erään mielenosoittajan aiemmat BLM-kytkökset, mutta kyseisen hahmon todellisiin kytköksiin liittyy paljon epäselvyyttä, eikä suuren valtaosan mielenosoittajia aitoa vakaumusta liene syytä epäillä.

Tämä kahtiajakoisuus ei sinänsä ole uutta. Trump on selvästi aina luottanut siihen, että kunhan tämä vain toimii vaistojensa varassa, kaikki kyllä kääntyy hyvin. Oletusta on ruokkinut se, että Trump on valtavien etuoikeuksiensa takia onnistunut tässä aiemmin; jokainen liike-elämän epäonnistuminen on käännetty voitoksi ja tuhoon moneen kertaan tuomittu presidentinvaalikampanja johti presidenttiyteen. Trump on kaatunut monta kertaa, mutta joka kerta eteenpäin. Miksi siis ei nyt?

Trumpin kannattajien kannattama Trump on toista maata. Meemeissä Trump on totuttu kuvaamaan esim. Warhammer 40,000+-pelin Jumalkeisarina. Tämä ironisointi, kuten vastaavat ironisoinnit yleensä, peittävät alleen oikean uskonnon omaisen henkilökultin. Usein republikaanit ja näiden oikeistosiipeen kuuluvat ovat assosioituneet nimenomaan protestanttiseen kristinuskoon, ja etenkin karismaattisten liikkeiden pastorit ovat olleet tässä aktiivisia. Osa on jo joutunut vaikeuksiin heidän Trump-aiheisten profetioiden jäämättä toteutumatta.

Toisilla, kuten Angelilla, vaikuttivat uudet aatteet. Shamaani lienee pätevä termi kuvaamaan Angelia tämän Parler-profiilin perusteella, johon ehdin tutustua ennen sen poistamista. Profiilinsa perusteella Angelin ajatusmaailma ei ole pelkkää näyttelyä, vaan hyvin syvälle menevä kokonaisuus salaliittoteorioita, new age -ajattelua, UFO-kultteja ja Trumpin kannattamista. Kuitenkin kaiken keskiössä oli QAnon – setti, jossa gnostilaisuus yhdistyy karismaattiseen liikkeeseen, kaiken rakentuen kuitenkin ennen kaikkea vahvan kerroksen salaliittoteoriaa ja pelkkää puhdasta sekoilua päälle.

QAnon-liike on jo selostettu suomeksikin useasti, mutta lyhyesti: kulttimaisen liikkeen keskiössä on ajatus siitä, että millä hetkellä hyvänsä presidentti Trump tulee toteuttamaan Suunnitelman ja aloittamaan Myrskyn (isot alkukirjaimet hyvin tarkoituksellisia); julistamaan sotatilalain, käytännössä miehittämään Amerikan, paljastamaan häntä vastustavan ”syvän valtion” rikokset ja laittamaan käytännössä kaikki Amerikan merkittävät liberaalit, demokraatit ja suuren osan republikaaneistakin keskitysleirille, mahdollisesti teloitettavaksi yleisestä rikollisuudesta ja etenkin lasten hyväksikäytöstä, tappamisesta ja syömisestä.

Ainekset on saatu anonyymeille kuvalaudoille lähetetyistä viesteistä, joiden oletettu lähettäjä on Q, korkean turvaluokituksen omaava epämääräinen Trumpin lähipiirin toimija, joka jostain syystä on päättänyt viestiä isänmaallisille amerikkalaisille tätä kautta. Q:n, jos tämä nyt edes on yksi henkilö, viestit on todettu moneen kertaan virheelliseksi – mutta tämä on vain kannustanut seuraajia tulkitsemaan viestien kryptistä sisältöä omalla tavallaan, aiheuttaen teorian uskomattoman rikkaan rönsyilyn erilaisiksi sirpaleiksi.

QAnon-kokonaisuus on tietysti uskomattoman kaukaa haettu ja fantasiamainen, mutta on selvää, minkälaisen jalustan päälle sen fantasiat on rakennettu. Korkeissakin piireissä saatetaan mahdollisesti piilotella vaikka lasten hyväksikäyttöä, esimerkiksi Jeffrey Epstein ja tämän ystävät, se miten Jimmy Savile pääsi saalistamaan Iso-Britanniassa, tai katolisen kirkon pedofiilipappien piilottelu. Yksi isoista kategorisista virheistä QAnon-teoriassa onkin ollut se ajatus, että Donald Trump, tuo Epsteinin vanha kaveri, olisi tekemässä kaikelle tälle mitään – joko, että tämä haluaisi puuttua poliitikkojen ja tiedustelupalvelujen kuplaan sen syvemmin, tai että tämä edes tietäisi miten tämä tehdä, tai että tämä tietäisi mistään mitään. Trump on ollut itse pitkään osa amerikkalaista eliittiä, ehkä hieman muiden eliitin osien nenänvartta katsoma, mutta osa kuitenkin.

Trumpin saamattomuudesta huolimatta QAnon-liikkeen visio on pohjimmiltaan autoritäärinen. Entä jos se toteutuisi? Yhtäkkiä vaalit hävinnyt presidentti ilmoittaa, että armeija ja tiedustelupalvelut ovat ottaneet vallan, sotatilalaki on julistettu, hänellä on varmaa tietoa, että kaikki hänen poliittiset vastustajansa ovatkin satanistisia pedofiilejä ja kohta, tuhansien tai miljoonien ihmisten vangitsemisen tai tappamisen jälkeen, kaikki tulee olemaan paljon paremmin. Jos tämä tapahtuisi vaikka jossain entisessä neuvostotasavallassa, kaikki muissa maissa olisivat varmasti vakuuttuneita siitä, että kohta on luvassa vähintään Lukašenka-tyylistä, varmastikin jopa Stalin-tyylistä tyranniaa. Ja silti tämä on lukuisten amerikkalaisten hellimä fantasia.

On puhuttu paljon siitä, onko Trump fasisti, tai onko QAnon-liike fasistinen. Jokin QAnonissa muistuttaa enemmänkin perinteisempää äärioikeistoa, sitä, joka oli vakiintuneen vallan tai tietyn sen sirpaleen puolella, vaikkapa kuninkaan, oli tämä sitten vallassa tai syrjäytetty. Tähän liittyi usko, että kaikki kyllä järjestyisi, kunhan kuninkaalle ja aristokratialle palautetaan kaikki valta ja demokratian kaltaiset höpsötykset palaavat.

Samalla tavalla QAnonisteille Trump on ”hyvä kuningas”, jota vain pahat kuriirit ehkä näennäisesti johtavat harhaan, mutta kunhan Trump ottaa taas vallan lojaalien seuraajiensa avustuksella, maailma palaa oikeaan järjestykseensä. Ero fasismiin on sen kumpuaminen syvästä pettymyksestä vanhaan aristokratiaan ja vanhaan johtoon, ja ajatukseen siitä, että kun nämä olivat osoittautuneet kyvyttömäksi tehtäväänsä, tarvittiin jotain vielä alkukantaisempaa ja julmempaa.

Kerta toisensa jälkeen Trumpin fanijoukot ovat olleet varmoja, että kohta Myrsky alkaa, kaikki ratkeaa, salaisuudet paljastuvat ja heidät väärässä olleeksi julistavat saavat pitkät nenät. Kerta toisensa jälkeen odottajat ovat saaneet pettyä. Tammikuun 20. päivää voidaan pitää tuomion hetkenä: silloin jotain todella poikkeuksellista tapahtuu tai Biden nousee valtaan. Vaikka QAnonia ei pitäisi fasistisena, se luo pohjan siihen, että samaa mentaliteettia hyödynnetään kaiken romahtaessa tämän alkukaltaisemman ja julmemman, ja samalla järjestäytyneemmän, liikkeen luomiseen.

Tapahtui mitä tahansa, Bidenin nousu valtaan tuskin ratkaisee amerikkalaisen yhteiskunnan sisäisiä jännitteitä. Jo se, että ensimmäistä Bidenin vuotta tulee dominoimaan Trumpin oikeudenkäynti, luo pohjat kahtiajaon ylläpitämiseen – jos Trump tuomitaan rikoksistaan, suuri osa amerikkalaisia näkee tämän viimeisenä pisteenä kommunistiselle suuryritysvallalle joka jo nyt poisti Parler-someyhtiön netistä ja Trumpin Twitteristä, jos Trump armahdetaan, toinen puoli katsoo että tämä todistaa lopullisesti että jos olet tarpeeksi valkoinen ja rikas, voit tehdä kirjaimellisesti mitä tahansa ja päästä pälkähästä. ”Yhdysvaltain toinen sisällissota” on sana, joka kuulostaa viikko viikolta yhä todennäköisemmältä. Shamaanin kirous tulee jatkumaan vielä pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *