Puolueellisesti: Liike Nyt

Liike Nyt -puolueen tunnus

Puolueellisesti on Kahleen uusi sarja, jossa käymme läpi Suomen puolueita eduskuntavaaleja 2023 varten.

Liike Nyt on suomalaisen puoluekentän nuorin puolue, joka on saanut vaaleissa kansanedustajia.

Puolue perustettiin 2018 yhdistyksenä ilman, että ilmoitettuna tarkoituksena olisi ollut muodostaa puoluetta. Puolue kuitenkin perustettiin vuonna 2019. Puolueen perustajana ja johtohahmona on alusta lähtien ollut liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo. Harkimo ilmoitti syyksi, ettei hän saanut ideoitaan tai avauksiaan läpi kokoomuksessa, jonka kansanedustaja hän oli vuonna 2018.

Liike Nytin eräänä kantavana ideana oli se, että kansa voisi välittää päättäjille terveisiä ja vaatimuksia jatkuvasti internetin yli. Tämä toisi uuden suoremman vaikutuskanavan kansalaisille, jotka eivät kokeneet voivansa vaikuttaa päätöksentekoon tarpeeksi.

Harkimon lisäksi puolueessa on tunnettuina jäseninä Tuomas Enbuske, Mikael Jungner ja Jethro Rostedt. Kaikki ovat tulleet tunnetuiksi lähinnä muista kuin poliittisista ansioistaan.

Ei oligarkiaa kiitos, olemme suomalaisia

Monissa kehittymättömissä ja uusissa demokratioissa on tyypillinen puoluetyyppi: paikallisen mahti- ja liikemiehen ympärille kerääntynyt perskärpästen joukko, joka ajaa sitä asiaa, mitä puolueen johtohahmoa kiinnostaa. Usein se on korruptio ja erilaiset kansallismieliset machotempaukset.

Kuitenkin välillä mahtimiehen agendalla on myös eräänlainen teknokraattinen populismi; ajatus siitä, että kunhan vaan laiskojen ja päättämättömien poliitikkojen sijaan saadaan johtoon riuskaotteinen liikemies, alkavat diilit onnistua ja byrokratia vähentyä. Politiikka on tapa ajaa omaa etua, mutta yleensä puhutaan kansan edusta tai korruptiontorjunnasta.

Liike Nytin erikoispiirteenä on suomalaiselle poliittiselle keskustelulle tyypillinen velkapelottelu ja yrittäjyyden korostaminen. On virkistävää, että tällä kertaa oikeistopuolueen taikaseinä ei ole maahanmuutto tai hallinto, vaan yrittäjyys. Tähän sopii Harkimon ja Rostedtin maine kovanahkaisina yrittäjinä, jotka osaavat löytää kätketyt helmet ja kääntää vaikeat tilanteet voitoksi.

Epäselväksi toki jää, että miten yrittäjyys vaikuttaa Suomen huoltosuhteeseen tai miten Harkimon kavereille kanavoidut julkiset hankinnat tuottavat säästöjä, mutta kuten sanottua, tämä on mukavaa vaihtelua.

Ja rehellisesti Harkimon bisnessijoituksiin kuuluu konkurssiin mennyt Alfa TV, Jethrolle vipatut puoli miljoonaa ja erilaisia muitakin virityksiä. KHL-kiekkoliigaa hän pystyi pyörittämään Putinin rahoilla, joten onneksi omaa ei palanut.

Rostedt sen sijaan on onnistunut suututtamaan lähes koko Varsinais-Suomen busineksellaan ja jättänyt jälkeensä lähinnä raunioita, ollen yleensä jo hyvän matkaa kohti seuraavaa liiketointa entisen rahoittajien ihmetellessä jälkiä. Mutta yli viiden miljoonan euron ulosottovelat ovat kyllä merkittävä saavutus. Tähän ei eläin pysty.

Drain the swamp

Kunnon populistin tavoin Harkimo on luvannut pistää Suomen poliittiselle korruptiolle stopin ja tuoda uuden rehellisen ajan politiikkaan. Hän on sanonut kategorisesti kieltäneensä puolueen jäsenten osallistumisen S-ryhmän vaaleihin, koska S-ryhmä on Suomen suurin korruption lähde.

Jää taas epäselväksi, että mikä suomalainen yrittäjä torjuisi julkisen rahan tai sopimukset. Varsinkin kun puolueen talousohjelma perustuu vahvasti yrittäjyyteen ja yritysten suosimiseen. Ehkä tässä pitää vain hyväksyä, että ministeri Harkimon junailemat diilit olisivat yksinkertaisesti eri asia.

Tarkoitus oli myös tuoda uusia ääniä politiikkaan suoremman vaikuttamisen muodossa. Puolue ottaisi huomioon internetin keskustelupalstalla esiintuodut ehdotukset ja tärkeät päätökset alistettaisiin sovelluksessa käytäviin jäsenäänestyksiin.

Yhtään ehdotusta ei ole toteutettu. On kuitenkin hienoa, että jäsenistölle on tarjolla näin suora tapa tulla sivuutetuksi. Monet joutuvat tyytymään siihen, ettei kansalaisaloitetta käsitellä, vaikka se sai tarpeeksi allekirjoituksia.

Le parti c’est moi

Tämä kirjoitus kertoo enemmän Hjallis Harkimosta kuin Liike Nytistä. Syy on selvä. Liike nyt -puoluetta ei ole olemassa Harkimon ulkopuolella. Puolue pyörii Harkimon rahoilla, puolue ajaa Harkimon asemaa ja tavoittelee Harkimoa kiinnostavia asioita. Voisi myös todeta, että Liike nyt on Harkimon yhteiskuntaopin kurssi. Sen myötä Harkimolle on selvinnyt, että mikä on puolue, miten lakeja tehdään, mikä on ministeri ja mikä on kansanedustaja.

Muut jäsenet eivät yllä edes politiikan piirinmestaruustasolle. Suurin osa heistä on erilaisia erikoishenkilöitä, joille (kuviteltu) henkilökohtainen yhteys Harkimoon on tärkeämpää kuin mikään politiikan teko. Todennäköisesti suuri osa näistä on niitä, jotka olisivat liittyneet kokoomukseen, mutta totesivat lopulta, että on parempi olla iso kala pienessä lammikossa kuin pieni kala isossa.

Onkin mielenkiintoista nähdä, miten aikoinaan selitetään liikkeen olemassaolo sen jälkeen, kun kokoomus tarjoaa Hjallikselle ministerinpestiä ja tämä ottaa sen vastaan.

Mitä Liike nyt kuvittelee olevansa?
Uudenlaisen demokraattisen osallistumisen mahdollistaja ja vapaamman talouden esitaistelija
Mitä Liike Nyt on
Erään oligarkin henkilökohtainen narsismi/korruptio/vallantavoittelu-projekti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *