Nuuskapeikko

Suomi purkaa koronan matkustusrajoituksia 15.6. alkaen. Matkustaminen on sallittua Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Ruotsin suhteen rajoitukset pysyvät vielä voimassa maan korona-tilanteen takia.

Monet odottavat juurikin Ruotsiin kohdistuvien rajoituksien poistamista. Syitä on monia, mutta yksi merkittävä syy on nuuska.

Koronan vuoksi nuuskan hinta on noussut Suomessa rajusti. Nuuskaa ei virallisesti saa Suomessa myydä, mutta Ruotsista sitä saa tuoda rajatun määrän omaan käyttöönsä. Silti suuri osa nuuskasta päätyy Facebookin nuuskaryhmiin myytäväksi, joissa kauppaa käydään paljon, vaikka se laitonta onkin. Korona-rajoituksien vuoksi nuuskasta on ollut Suomessa pulaa ja hinnat ovat nousseet. Vastaavasti Haaparannan nuuskakaupoissa hyllyihin pilaantunutta nuuskaa on jouduttu lähettämään poltettavaksi. Samaan aikaan Suomesta soitellaan, voisiko sieltä saada mitenkään nuuskaa rajan yli.

Nuuskaa saa EU:ssa myydä vain Ruotsissa poikkeusluvalla. Silti esimerkiksi Tanskassa voi lähikaupasta ostaa nuuskaa sen suuremmitta ongelmitta, kunhan mainitsee ostavansa purutupakkaa. Ruotsalaista pussinuuskaa myydään nimittäin Tanskassa purutupakkana, jonka Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on nostanut esille.

Kärnä onkin kysynyt nykyiseltä hallitukselta, voisiko Suomi siirtyä Tanskan käytäntöön ja sallia pussinuuskan myymisen purutupakkana. Kärnän lisäksi Suomen poliittisella kentällä on aiemminkin vaadittu helpotuksia nuuskan myyntiin Suomessa. RKP:n entinen puheenjohtaja Carl Haglund on ehdottanut nuuskan myynnin sallimista, kuten myös Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen.

Koska Suomessa käytettävä nuuska haetaan Ruotsista, jäävät myös verotulot Ruotsiin. Joidenkin arvioiden mukaan puhutaan jopa kymmenien miljoonien eurojen verotuloista, jotka jäävät saamatta. Suomen maksettavaksi jää siis kokonaisuudessaan haitat nuuskan käytöstä, joihin Ruotsi saa sentään helpotusta verotuloista.

Nuuska ei ole mikään terveystuote, vaan aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Jos käytetään verrokkina kuitenkin tupakkaa, niin tupakointi on nuuskaamista haitallisempaa. Suomalaista tutkittua tietoa ei ole tarjolla siitä, että nuuska auttaisi tupakoinnista vieroittautumiseen.Monet kuitenkin nuuskaa siihen käyttävät, varsinkin nuoret. Kansainvälistä tutkimusta asiasta on kuitenkin tehty ja Ruotsissa nuuskasta on ollut monelle merkittävä apu tupakasta eroon pääsemisessä.

Ei ole mitenkään tavoiteltavaa kansanterveyden kannalta, että ihmiset nuuskaavat. On kuitenkin syytä pohtia, voitaisiinko Suomessa mahdollisesti nuuskanmyynnin keventämiseen liittyvillä toimenpiteillä kerätä lisää verotuloja haittoihin, joita nuuskankäytöstä tulee. Nykyinen tilanne on Suomelle ongelmallinen hyvin monella tapaa ja näin ollen nykyisen hallituksen olisikin syytä pohtia, voisiko tilannetta kehittää mitenkään järkevämmäksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *