Uudessa vara parempi

Propaganda on yleensä aika tylsää, jos sitä tarkastelee ainoastaan sen välittämän viestin pohjalta. Se on yleensä aina sama: vihollinen on väärällä tavalla erilainen, yhtä aikaa väkevä uhka, mutta samalla heikko ja tyhmä. Tekee kaiken huonosti, sortaa meitä oikeamielisiä, mutta samalla alistuu tahtomme alle, kunhan toimimme oikein.

Paljon mielenkiintoisempaa propagandassa on se, mitä se kertoo esittäjästään. Millainen on oikea tapa elää ja olla, mitä pidetään oikeana ja kunnollisena, millaisena esittäjä itsensä näkee.

Tämä tuntemattoman taiteilijan teos esittää laitavasemmiston näkemyksen itsestään ja nykyisestä parlamentaarisesta vasemmistosta. Käsitellään ensiksi itsekuvaa.

Hippiauton keulasta huomaa ensiksi ison kyltin, jossa sanan USA päälle on piirretty raksit. Koska se on niin keskellä kuvaa ja piirretty helposti huomattavan neliön sisään, on selvää, että tämä tärkein viesti, mitä halutaan välittää. Viesti on simppeli. Amerikkaa vastaan. Se on entisen vasemmiston tärkein tavoite. Olla Yhdysvaltoja vastaan. Ei abstraktia sortoa tai riistoa vastaan, vaan olemassa olevaa valtiota, Amerikan Yhdysvaltoja vastaan. Tämä on entisen vasemmiston tärkein tavoite. USA on kaikki, mikä on väärin maailmassa. Se on kapitalismia, epätasa-arvoa ja riistoa. Kaikissa näissä se on pahin kaikista. Eikä tämä riitä: Yhdysvallat pyrkii jatkuvasti levittäytymään ympäri maailmaa ja alistamaan kaikki maailman kansat oman pahuutensa ympärille. Mistä pääsemme seuraaviin kyltteihin ja niiden viestiin.

Rauhan asia on entiselle vasemmistolle todella tärkeää. Sitä korostetaan oikein kahdella merkillä. On perinteinen rauhanmerkki katon etuosassa ja rauhankyyhky keulassa. Mutta mitä rauha on? Kysymys kuulostaa äkkiseltään tyhmältä, mutta tässä täytyy ottaa huomioon se, että tärkeintä on olla Amerikkaa vastaan. Näin ollen rauha on sitä, että vastustetaan Amerikkaa. Joka vastustaa USA:ta, on rauhan asialla. Näin saadaan väännettyä omaa kansaansa murhaava Bashar al-Assad, tätä tukeva ja Eurooppaa sodalla uhkaava Vladimir Putin, sekä omaa kansaansa näännyttävä ja orjuuttava Kim Jong-Un rauhanmiehiksi.

Hippiauton keulassa on iso kyltti, jossa lukee tasa-arvo. Mutta millainen tasa-arvo? Taas, USA:ta vastustava. Ultrakapitalistinen Venäjä ja autoritaarinen puolimonarkia Pohjois-Korea ovat tasa-arvon mallimaita. Molemmat vastustavat Amerikkaa, joten niiden on pakko olla tasa-arvoisia.

Viimeisenä tarkastelkaamme kylttiä, missä lukee: rakastele, älä sodi. Jos rauha on Amerikan vastustamista, niin mitä sota on? Luonnollisesti Amerikan puolustamista. Näin ollen vain USA voi haluta sotaa. Syyriassa kansanmurha on vain rauhanpuolustamista ja sodan syttymisen estämistä. Jos sota halutaan estää, ei pidä puuttua Venäjän Eurooppaa ja Ukrainaa sodalla uhkaamiseen vaan vaatia Yhdysvaltoja pois Euroopasta.

No entäs rakastelu sitten? Joskus sikari on vain sikari ja rakastelu rakastelua. Voidaan kuitenkin kysyä, että millainen yhteiskunnallinen muutos saadaan aikaan rakastelemalla? Ei oikein minkäänlaista. Tekijäkin sen myöntää, sillä auton sivussa lukee KAADET KAPITA. Ilmeisesti tarkoitus on, että koko lause olisi ”kaadetaan kapitalismi”. Se ei kuitenkaan ole liikkeelle lähellekään niin tärkeää kuin Amerikan vastustaminen tai edes rakastelu. Teksti näkyy vähän ohimennen auton sivussa, ei siinäkään kokonaan. Taloudellisen järjestyksen muutos on siis pelkkää sanahelinää, vähän ohutta peitettä varsinaisten tavoitteiden päälle.

Nykyinen vasemmisto on propagandan mukaisesti vastakohta. Sotaa lietsova ja asehankinnoista nauttiva siilitukka. Siitä ei ole sen kummempaa sanottavaa, se tekee kaiken väärin ja väärällä tavalla. Mutta voimme käydä nämäkin väitteet läpi. Ensiksi NATsydän. Tarkoitus lienee sanoa, että uusi vasemmisto rakastaa NATOa. Natoa ei tarvitse rakastaa, mutta voimme käydä neutraalisti läpi, että onko jäsenyydestä hyötyä Suomelle vai ei. Samaten voidaan käydä läpi, että millaisia poliittisia vaatimuksia jäsenyys asettaisi.

Sitten näkyy kyltti, missä lukee ”Oikeiston media on rehellistä”. Kaikki media esittää meille asiat jostain näkökulmasta. Sitä on mahdoton välttää. Oikeiston media ei ole aina rehellistä, mutta samaten voidaan kysyä, että saadaanko Kiinan ihmisoikeusrikoksista rehellinen tieto Global News’lta tai Venäjän sotasuunnitelmista rehellinen tieto Russia Todaylta tai Sputnikilta?

Käsitellään seuraavaksi kaksi kylttiä kerralla. ”R–  uhkaa” ja  sydämillä ympäröity ”Hävittäjähankinnat”. Valitettavasti elämme maailmankolkassa, missä joudumme varautumaan sotilaalliseen uhkaan. Sitä torjutaan parhaiten diplomatialla. Mutta diplomatian on nojattava johonkin. Tässä tapauksessa se nojaa toimiviin puolustusvoimiin ja sodankäyntikykyyn. Mikä nykymaailmassa tarkoittaa toimivia ilmavoimia.

Viimeiset kyltit ovat rakseilla peitetty ”sanavapaus” ja ”tottele”. Sananvapaudella tässä tarkoitettaneen sitä, että Venäjän ja Kiinan propagandakoneistot saisivat viestinsä läpi kyseenalaistamatta. Tottele, ketä? Ei käy selväksi, se lieneekin siinä vain siksi, että se kuulostaa totalitaariselta.

Mitä entinen vasemmisto on? Yhdellä sanalla: identiteettipolitiikkaa. Se ei ole edes vasemmistolaisuutta. Mitä vasemmistolaista on omistaa elämänsä nationalistiselle yhden maan haukkumiselle? Mitä vasemmistolaisuutta on kutsua rosvokapitalismille ja sorrolle alistumista rauhaksi? Mitä vasemmistolaisuutta on hedonismissa? Miten nämä yrittävät kaataa kapitalismin? Eivät mitenkään. Antikapitalismi on pelkkä pintasilaus vasemmistouskottavuuden saamiseksi.

Siksi minä sanon ylpeänä, että olen nykyistä vasemmistoa ja toivon, että entinen ajaa hippipakullaan mahdollisimman nopeasti mahdollisimman kauas.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *