Useampi sananen hävittäjien puolesta

Vasemmiston sisäisissä keskusteluissa on toistuvasti taivasteltu sitä, että osa nuoremman polven vasemmistoliittolaisista kannattaa hävittäjähankintoja tai ei ainakaan suhtaudu niihin lähtökohtaisesti kielteisesti. Kahleen toimituksessa vaikuttavat kuuluvat mitä todennäköisimmin tähän ryhmään, joten on aika avata logiikkaa tämän suhtautumisen taustalla vastaamalla joihinkin yleisiin aihetta koskeviin kysymyksiin ja väitteisiin.

 1. Mihin me edes tarvitsemme tällaisia hävittäjiä? Onko tänne jokin sota tulossa?

Emme usko, että Suomi on tällä hetkellä konkreettisesti sodan uhkaama. Kuitenkin tässä lausumassa piilee muutamia ongelmia, kuten sanat ”tällä hetkellä”, ”konkreettisesti” ja jopa ”emme usko”. Oma usko ei tällaisissa asioissa pitkälle riitä, ja tiedostamme, että odottamattomia asioita tapahtuu jatkuvasti. Itse asiassa niin tapahtuu odotettujakin asioita: koronaviruksen kaltaista pandemiaa on ennusteltu maailman sivu, mutta niinpä se vaan tuntui yllättävän kaikki suunnitelmat ja laittavan kaiken uusiksi.

Henkivakuutusta ei ole tarkoitettu siksi, että uskoisimme, haluaisimme tai pitäisimme todennäköisenä sellaista äkkikuolemaa, jota varten se on tarkoitettu. Vastuullisina ihmisinä otamme sen silti, koska tiedämme, että tällainen mahdollisuus on olemassa. Se on jokaisen ihmisen väistämätön osa. Puolustuspolitiikassa mitään näin väistämätöntä ei ole olemassa, mutta niin kauan kun maailmassa on aseita ja suurvaltapoliittisia pyrkimyksiä, ovat mahdolliset sotilaalliset kriisit periaatteessa mahdollisia tapauksia.

 1. Hävittäjähankinnat ovat viemässä Suomea lännen kylkeen ja Natoon – eikö kuitenkin ole realismia, että meidän ei kannata provosoida Venäjää?

Meillä ei vieläkään ole tiedossa, mitä hävittäjiä Suomeen hankitaan. Totta kai tietyn hävittäjätyypin hankkiminen luo tietynlaisen sidoksen, mutta olivat hävittäjät mitä tahansa, niillä korvataan jo valmiiksi amerikkalaisia hävittäjiä, joten ei tässä ainakaan olla suoraan Amerikkaan päin menossa.

Yleensä ottaen keskustelun vaikeimmin ymmärrettäviä osia on ajatus siitä, että hävittäjäkaupat tarkoittaisivat Suomen viemistä Natoon tai että hävittäjähankinnan puolustelijat lähtökohtaisesti tavoittelisivat sitä. Suomi on jo ostanut aiemminkin hävittäjiä, myös Yhdysvalloista. Tämä ei ole vienyt Suomea Natoon. Suomen vie Natoon vain lopullinen poliittinen päätös asiasta eikä mikään muu. Joskus on väitetty, että Suomi olisi jo ”käytännössä Natossa”, mitä se ei yksinkertaisesti ole. Jos tällainen mystinen käytännön jäsenyys olisi totta, ei kukaan enää kampanjoisi Nato-jäsenyyden puolesta. Tuntuu siltä, että tämä Nato/hävittäjät-koplaus tehdään lähinnä paremman argumentin puutteessa, sillä kovin harvoin sitä vaivaudutaan selittämään auki.

 1. No jos Venäjä tänne hyökkäisi, eikö ne hävittäjät ammuttaisi vain heti alas?

Suuri osa tällaisesta keskustelusta tuntuu perustuvan melko suoraan vertailuun Suomen ja Venäjän asevoimien välillä, aivan kuin Venäjä olisi hyökkäämässä oletetussa sotatilanteessa tänne koko voimallaan. Näinhän ei mitä todennäköisimmin olisi, eikä käytännössä vastaava manööveri tapahtuisi edes koko luoteisen sotilaspiirin voimilla. Todennäköisempi skenaario olisi varmasti rajallinen, strategisten tavoitteiden saavuttamiseen tarkoitettu isku, tai vain se, että suurvaltojen konfliktin osana Suomen ilmatilassa alkaa pörrätä vieraiden valtojen koneita. Tällaisen torjumiseen riittää myös rajallinen määrä hävittäjiä – ja nyt keskusteluissa ollut 64 hävittäjää on tosiaan rajallinen määrä.

 1. Olette hylänneet rauhanliikkeen! Miten rauhan puolue voi hankkia tällaisia aseita?

Kuten jo aiemmin on mainittu, Suomen ilmavoimilla on ollut hävittäjiä koko sen olemassaolon ajan. Tarkoittaako se, että Suomi ei ole ollut koko tänä aikana rauhan rakentaja? Hävittäjien olemassaolo Suomen ilmavoimilla ei estänyt ETYK-konferenssin järjestämistä eikä ”diplomatian suurvaltana” toimimista.

Suomen rauhanpolitiikka on aina perustunut konkreettisesti paitsi diplomatian arvostamiseen niin myös siihen, että maassa on oma, itsenäinen ja uskottava puolustus. Tämän puolustuksen alas ajaminen olisi itse asiassa maailmanpoliittista tilannetta huomattavasti epävakauttava tekijä, ja sellaiseksi se kylmän sodan aikana tunnistettiinkin – ei silloin Yhdysvallat sen koommin kuin Neuvostoliitto tällaista Suomelta vaatinut. Aseilla ei varsinaisesti rakenneta rauhaa, mutta niillä voidaan estää sodat. Kun valtiolla on uskottava puolustus, sen mahdollisuudet joutua sotatoimien kohteeksi laskevat hyökkäävän osapuolen potentiaalisten tappioiden kasvaessa.

 1. Hävittäjät maksavat miljardeja – eikö nämä rahat voisi käyttää vanhustenhuoltoon tai muuhun? Onko piikki auki vain puolustusvoimille?

Tämä asetelma on vanha tuttumme pilakuvista, joissa tieteet, taiteet, koulutus ja terveydenhuolto näkevät nälkää ja puolustusvoimat pönöttävät vatsat pystyssä napit pinkeinä saamiensa avustusten ääressä. Joissakin tapauksissa tämä kritiikki on oikeasti relevanttia, esimerkiksi puhuttaessa suurin piirtein jokaisen suurvallan politiikasta, mutta Suomen kohdalla tilanne ei ole läheskään näin räikeä.

Hävittäjät maksetaan lainarahalla. Se, että Suomen valtio ottaa nyt ison lainasumman ja käyttää sen hävittäjiin, ei tarkoita, että hävittäjien ostamatta jättäminen vapauttaisi rahaa käytettäväksi jossakin muualla.

Mikään ”piikki” ei ole auki. On hyvä, että pidetään esillä sitä, että tälle – kuten kaikille muillekin julkisille projekteille – on olemassa myös katto. Tätä vasemmistoliitto onkin pitänyt esillä. Joidenkin muiden puolueiden kannanotoista tulee se kuva, että hankinnoista ollaan valmiita maksamaan ihan mitä muualta kehdataan pyytää. Tähän vasemmisto ei tietysti taivu.

 1. Eikö hävittäjähankintaa voisi kuitenkin lykätä?

Jos ja kun ollaan valmiita hävittäjähankintoihin, kuten hallitus nyt on, ne varmaan kannattaa tehdä juuri nyt, kun lainaa saa halvalla. Jos taas ei kannata hävittäjiä, lienee hyvä ilmaista, että ei niin tee missään olosuhteissa. Sen sijaan retoriikka ”aikalisistä” ja ”lykkäyksistä” tuntuu vaan joltain toimimattoman välitilan haennalta. Tämä taas saa miettimään, ovatko näin toivovat sitten hankkimassa ne hävittäjät myöhemmin. Tuskinpa.

 1. Miksi vasemmistoliitto ei uskalla avoimesti keskustella hävittäjistä?

Puolueen sisällä ei varmasti ole keskusteltu mistään niin paljon tämän hallituksen aikana kuin hävittäjistä. Aiheesta on tehty lukuisia kannanottoja, käyty antaumuksellista keskustelua puoluevaltuustossa, ja puolueen epävirallisessa FB-ryhmässä on ollut kymmenittäin ketjuja aiheesta.

Vasemmistoliittoa syytetään usein muiden hallituspuolueiden peesaamisesta. Tähän ei toki voi olla mainitsematta myöskään sitä, että näissä keskusteluissa usein tunnutaan nimenomaan haluavan, että vasemmistoliitto peesaisi muita puolueita. Ne puolueet vain ovat eduskunnan ja tällä hetkellä puoluerekisterinkin ulkopuolisia puolueita – SKP ja KTP. Vasemmistoliiton sinänsä ei pidä peesata näitä puolueita, eikä mitään muitakaan puolueita, siinä mielessä että muuttaisi agendaansa näiden mukaiseksi. Tälle ei vain ole ainuttakaan järkevää syytä.

 1. Todelliset kriisit eivät enää ole sotavoimin ratkaistavissa – entä kyberhyökkäykset ja ympäristökriisit?

Hävittäjiä ei hankita siksi, että nyt meillä olisi joku vahva oletus että sota olisi tapahtumassa, vaan sillä tiedolla, että sota on yksi mahdollisuuksista, mitä lähitulevaisuudessa on – aivan samoin kuin esim. suurimittaiset nälänhädät, uudet pandemiat, vuotta 2008 laajempi talousromahdus ja muut.

Ympäristöasiat lienevät paras argumentti hävittäjäkysymyksessä. Kuitenkin tässäkin kysymys voidaan kääntää myös toisin päin: päälle puskeva ilmastokriisi tulee johtamaan poliittiseen epävakauteen ja myös maailman turvallisuuden heikkenemiseen, ja tässä tilanteessa Suomi voi yrittää osaltaan vakauttaa tilannetta huolehtimalla siitä, että pohjoisille alueille tai Itämeren alueelle ei muodostu sotilaallista tyhjiötä.

Lopuksi

Huolimatta siitä, että luultavasti moni tätä tekstiä lukeva tulee allekirjoittaneeksi ainakin osan esitetyistä vastauksista, on todennäköistä, että saamme näillä näkemyksillä jonkin verran myös kritiikkiä. Skenepisteitä ei välttämättä ole jaossa, mikäli vasemmistolainen keskustelu turvallisuuspolitiikasta jatkaa samoilla radoilla, joilla se on ryöminyt aivan liian kauan.

Hävittäjäkeskustelu tulee elämään ainakin niin kauan kunnes kalusto on kokonaan korvattu. Senkin jälkeen on todennäköistä, että vasemmistolaisessa liikkeessä vaikuttaa huomattava määrä ihmisiä, joiden ymmärrys ns. rauhanpolitiikasta pitäytyy kylmän sodan aikaisessa mentaliteetissa. Se ei ole kuitenkaan syy vaieta tai antaa puolueen itseään aatteellisimpina pitävien tahojen jatkaa samaa rataa kuin aina ennenkin. Tämä on yksi niistä mahdollisista teksteistä, jotka Kahleen toimitus katsoo tervetulleiksi osasiksi käytännön vasemmistopolitiikassa.

Tatu Ahponen & Antti-Veikko Labbas

5 thoughts on “Useampi sananen hävittäjien puolesta

 1. Tänä kuumana kesänä
  ”Tämän pidemmälle emme pääse: katsomme omaa tuhoutumistamme televisiosta.”
  (Eeva Kilpi)
  Tänä kuumana kesänä 6. elokuuta Kaivopuistossa järjestetyssä suuressa, kaksipäiväisessä lentotapahtumassa oli esillä kaikki HX-hankkeen viisi hävittäjäehdokasta. ”Helsinki jylisi viiden tunnin ajan!” Iltalehti uutisoi innostuneena.
  Tänä kuumana kesänä, kun koronapandemian käyrät kohoavat neljänteen aaltoon, kun kaikkialla maapallolla riehuu kuivuudesta johtuvia metsäpaloja, kun Keski-Euroopassa ja Kiinassa tulvat ovat olleet ennennäkemättömät, kun ilmastopakolaisten määrä kasvaa edelleen, kun Suomen velka kasvaa ennätyslukemiin, nyt meillä päätetään 64 superhävittäjän hankinnasta. Taktisen viisaasti ”asiantuntijat” eivät ole julkisuudessa esittäneet hankinnan todellista hintaa. Mutta arvion mukaan ne ovat 20-40 miljardia – tämä kaikki lisävelkaa ottamalla.
  Suomen suunnittelemat hävittäjähankinnat ovat mieletön panostus kasvihuonekaasujen lisäämiseksi. Koko maailmassa liki neljännes kaikesta lentokonepolttoaineesta, n. 42 miljoonaa tonnia, käytetään sotilaallisiin tarkoituksiin. Yksi F-16-hävittäjä käyttää yhdellä harjoituslennolla vajaassa tunnissa n. 3400 litraa polttoainetta.
  Tämän kesän aikana TV:sta on tullut useita maailman uhkia ja loppua kuvaavia ski-fi-elokuvia. – ”Miksi viihdytämme itseämme fiktiivisellä maailmanlopulla samaan aikaan, kun näköpiirissä on todellisen maailmanlopun mahdollisuus?” D. Wallace-Wells New York-lehdestä kysyy.
  HX-hankinnasta on tehty aloite neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä. Sodan ja rauhan kysymykset ovat kansakunnan tärkeimpiä kysymyksiä. On väärin, jos kansa työnnetään sivuun tästä vuosikymmeniin merkittävimmästä päätöksestä.
  HX-hävittäjähankinta nostaa meidät maailman aseostajien kymmenen kärjessä listalle. Kun tarkastelemme asemenoja asukasta kohden, Suomi tulee ohittamaan sellaiset sotilasmahdit kuin Venäjä, Kiina, Intia ja Saksa. Kun teemme maastamme Pohjolan asemahdin, ainakin minun turvallisuuden tunteeni kohenemisen sijasta – heikkenee. Suomi on pieni maa, jonka ei pidä perustaa turvallisuuttaan aseisiin. Sanotaan, että ”sota on diplomatian jatke” – epäonnistuneen diplomatian.
  Asevoimilla ja hävittäjillä ei voi taistella ilmastokriisiä vastaan, ellei tavoitteeksi oteta ilmastopakolaisten torjumista. Kesän aikana kaikkialla esiintyneet luonnonilmiöt ovat osoittaneet, missä yhteiskunnan huomion ja prioriteettien tulisi olla. Ne osoittavat, kuinka huonosti aseisiin perustuva toiminta pystyy vastaamaan todellisiin turvallisuusuhkiin.
  Tässä tilanteessa superhävittäjien hankinnasta tehty päätös tulee jäämään aikakirjoihin yhtenä Suomen järjettömimmistä. Se osoittaa, kuinka kaikesta tiedosta huolimatta meillä on niin vähän ymmärrystä.

  Pentti Salmela
  Tietokirjailija

 2. ” Ettei muodostuisi sotilaallista tyhjiötä..” Tätä soopaa kuuluu usein. Kuitenkin juuri sotilaallisen tyhjiön luomisen aloittaminen, aseriisunnan ensi askeleet, ovat vättämättömiä. Mitä pikemmin, sen parempi. Hävittäjähankinta kulkee toiseen suuntaan. Militaariin.

 3. Hyvä, että vasemmistopuolueessa on ajattelumalli oikea. Suomi tarvitsee uskottavan puolustuskoneiston..

 4. Näissä keskusteluissa HX-hankkeen puolesta puhujat käyttävät mielellään termiä ”uskottava puolustus” sen koommin asiaa avaamatta. Maamme on kuitenkin kovaa vauhtia siirtymässä liittoutumattomuudesta NATON, jollei täysvaltaiseksi jäseneksi, niin ainakin liittolaiseksi. NATON virallinen politiikka näkee Venäjän ensisijaisena vihollisenaan ja tähän viitekehykseen Suomen hävittäjähankinnat, niinkuin uusien pidennettyjen korvettien rakentaminen täytyy sijoittaa: ne palvelevat ensisijaisesti NATON strategisia tarpeita. Uskottavampaa maamme puolustus olisi jos eduskunta päättäisi hankkia korkealle yltäviä ilmatorjuntaohjuksia (joita nyt ei meillä ole ainoatakaan) ja aktiivisesti toimimalla lähialueen sotilaallisten jännitteiden lieventämiseksi.

 5. Tämä kirjoitus todistaa sen, että vasemmistossa on edelleen edustusta äärioikeistolaisesta sionistisesta marxilaisuudesta. Venäjällä ja NL:ssa syrjityt, ja Suomeen paenneet sionistit ovat aina halunneet kostaa kohtelunsa itänaapurillemme hyväksikäyttäen törkeästi Suomen armeijaa (minkä päällystön he pitkälle muodostivat). Tämä sama väki on aiheuttanut kaikki Suomen käymät sodat. Törkein heidän temppunsa oli viedä Suomi I maailmansotaan ilman mitään syytä – mukamas vaihtamaan Pietarin hallinnon. Ja Saksan kanssa veljeilyn tavoite oli vain kostaa itänaapurille. Suur-Suomen tekeminen Saksan kanssa oli saman sionistiryhmän keino hämärtää suunnitellun sodan perusteita.
  Kekkonen sai nämä marxilaiset kuriin ja sen ansiosta oli mahdollista luoda rauhantila venäläisen NL-Venäjän kanssa. Ja nyt taas sionismi nostaa päätään USA:n toiminnan kautta. Tämä ilmenee Suomen asehankinnoissa ja mitä ilmeisimmin typerässä hävittäjäkaupassa. Tällaiseen ei suomalaisen Suomen pitäisi lähteä mukaan missään tapauksessa.
  Suomi tarvitasee uskottavan ja luotettavan ulko- ja turvallisuuspolitiikan – ei amerikkalaisten aseiden varastoa (mikä palvelisi vain USA:n intressejä). Nykyisillä poliitikoillamme ei ole älyllisiä taitoja tällaisten luomiseen. Tutkijakunnassa kapasiteettia olisi mutta heitä ei haluta kuunnella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *